Duurzaamheid

Vraag: Moet het plan straks verplicht voldoen aan bepaalde duurzaamheidseisen?
Antwoord: Er bestaan op dit moment geen dwingende wettelijke eisen op het gebied van duurzaamheid. Maar die komen er wel aan. Je wilt niet dat het complex over 10 jaar opnieuw verbouwd moet worden. We kunnen ons daar nu al op voorbereiden. Bijvoorbeeld door wél alvast goed te isoleren, maar met dure installaties zoals warmtepompen nog even te wachten. Bouwkundig ben je dan klaar, eventuele andere installaties zoals warmtepompen komen dan later. Die warmtepompen zijn over 10 of 15 jaar waarschijnlijk veel goedkoper.

Vraag: Wordt er bij de scenario’s ook gekeken naar het energieverbruik. Want als dat naar beneden gaat, en dus ook de kosten daarvan, dan maakt het mij minder uit dat de huur omhoog gaat. Per saldo ben ik dan namelijk niet méér geld kwijt
Antwoord: Dat zullen we zeker doen. Een probleem is echter dat als je de woning goed isoleert maar ook CV gaat plaatsen, de stookkosten soms alleen maar toenemen en niet afnemen. Dat komt omdat je dan plotseling het hele huis kan verwarmen, ook boven. Je kunt daarom niet zomaar uitgaan van lagere stookkosten. Die hangen bovendien ook sterk af van het gedrag. Nu zet je de gaskachel misschien telkens uit als je weg gaat. Maar doe je dat straks met CV ook?